Skip to main content

Knowledge Base Detail

IRRISAT - NDVI fedvény saját táblatérképpel, open source

Magyarországon elsősorban arra jó ez az ingyenes rendszer, hogy az eszköz térkép felületén elkészíthessük táblarajzainkat. Google fiókkal bejelentkezve a rajzokat a rendszer a felhőbe menti, amelyet később bármikor vissza lehet tölteni a felületre. A táblarajzok viszonylatában különböző műhold felvételeket jeleníthessünk meg és indexet, mutatókat  tanulmányozhassunk, értékelhessünk, tetszőleges kiválasztott időpontokban, a növényi kultúra állapotára, fejlettségére vonatkozóan.

irri1

Maga az IrriSAT időjárási alapú öntözési ütemezési szolgáltatás, amely arra szolgál, hogy tájékoztassa a gazdálkodókat arról, hogy mennyi vizet használtak fel és mennyi öntözést kell alkalmazniuk. Az információkat naponta készítik, és nagy területi skálán működhetnek.

Az IrriSAT módszertana műholdas képek segítségével határozza meg az egyes mezők Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) értékét, amelyből meghatározható a növény lombkoronájának mérete, és megbecsülhető egy adott termés-együttható (Kc). A Kc kombinálásával a közeli időjárási állomás napi referencia-párolgási (ET0) észleléseivel meghatározható a termésvíz-felhasználás, és tanácsot lehet adni az alkalmazandó öntözés mennyiségével kapcsolatban. Ez az adatforrás sajnos Magyarországon nem áll rendelkezésre.

irri2

Feladat:

  1. Lépjen be a felületre a megadott linken (webes eszköz)
  2. Adjon hozzáférési engedélyt az Irrisat-nak Google fiókjához
  3. Készítsen tetszőleges számú, legalább 3 (ha van ennyi:) tábla rajzot gazdaságára vonatkozóan 
  4. Mentse le a táblarajzokat (a Google fiókjába)
  5. Tanulmányozza a grafikonokat, mentse le CSV-ben saját gépére
  6. Próbálja ki a KML import lehetőséget, Google Maps-ben készített tábla KML alapján
  7. Küldje el a készített fájlokat szaktanácsadójának.

 

IRRISAT.pdf (674.97 KB)
Download URL
Hungarian
Votes
Average: 4.5 (4 votes)