Skip to main content

Knowledge Base Detail

Big Blue Button

Virtuális osztályterem

A működés áttekintése

A BigBlueButton virtuális osztályterem-szolgáltatása számos online eszköz  – PC, Notebook, Tablet, Okostelefon - segítségével lehetővé teszi a tananyag és az óratartás megosztását, valamint a hallgatók bevonását a távoktatás keretében megtartott  órákon. A rendszerben kétféle felhasználó  dolgozik: résztvevő és moderátor:

 • Résztvevők (jellemzően a hallgatók): Hang- vagy videóközvetítés formájában bekapcsolódhat az órába, szöveges üzenetküldés (publikus vagy privát chat) segítségével kérdést tehet fel, megjeleníthet emoji-kat (pl. „jelentkezhet”), szavazásra válaszolhat, részt vehet kiscsoportos munkában.
 • Moderátorok (jellemzően az oktatók): Mindazt megtehetik, amit a résztvevők, továbbá: elnémíthat/visszahangosíthat résztvevőket, kizárhatja őket bizonyos tevékenységekből (pl. privát chat), valamint egy-egy résztvevőt előadónak nevezhet ki. Egy órán több moderátor is dolgozhat.

Az előadó a következőket teheti:

 • Diákat tölthet fel (ajánlott a ppt-t pdf-formába konvertálni)
 • Megoszthatja egy alkalmazás ablakát (pl. egy szoftver működésének bemutatásához)
 • Használhatja a „táblát”, hogy jegyzeteket készítsen egy diára
 • Aktiválhat/deaktiválhat többfelhasználós táblát
 • Megoszthat egy YouTube-videót
 • Szavazást indíthat
 • Videofelvételt készíthet az óráról, amit a hallgatók későbbiek folyamán is visszanézhetnek

Egyszerre csak egy előadó tevékenykedhet egy órán, a moderátorok ezt a szerepkört bármely résztvevőnek átadhatják.

Technikai feltelek

Előzetes kalkulációink alapján kb. 500 egyidejű felhasználót tud a rendszer kiszolgálni. Egy-egy osztályterem javasolt maximális létszáma 20 fő, de semmiképpen se haladja meg a 100 főt!

A kiszolgáló kapacitását az is befolyásolja, hogy hány résztvevő használ webkamerát és mikrofont, vagy a résztvevők csak hallgatják az előadást. Például egy 20 résztvevős videokonferencia, ahol mindenki webkamerával csatlakozik, jóval több erőforrást igényel, mint egy 100 résztvevős előadás, ahol csak az előadó kapcsolja be a kamerát. Tehát ahol lehetséges, célszerű csak hangot, és diavetítést használni, és a hallgatók mikrofonját elnémítani! A videó és az alkalmazásablak megosztása több erőforrást igényel.

Támogatott böngészők:

 • Chrome, FireFox, Safari, és  Safari Mobile. Asztali gépen a  Chrome vagy a Firefox javasolt.
 • Internet Explorer/Edge NEM támogatott, a nemrég megjelent Chromium alapú Internet Explorer lehet, hogy működik, de még nem volt tesztelve!
 • Mobil eszközökön az iOS 12.2+ vagy  Android a 6.0+ verziótól. Safari Mobile (iOS) vagy  Google Chrome (Android) Firefox (Android) böngészőkben.

Sávszélesség: A minimálisan szükséges sávszélesség 1 Mbps letöltés, 500Kbps feltöltési sebesség!

A moderátorok esetében javasolt vezetékes hálózathoz való csatlakozás, amennyiben az nem lehetséges, figyelni kell, hogy a vezeték nélküli hálózat jelereje megfelelő legyen!

A virtuális osztályterem használata

A funkciókról angol nyelvű leírás az alábbi címeken található:

A telepített szolgáltatás az  elearning rendszer(ek)-be integrálható. A SZIE központi elerning-ben  a modult telepítettük és engedélyeztük.

Az adott kurzus tanára a kurzusban létrehozhat BigBlueButtonBN (videókonferencia) tevékenységet, ahol beállíthatja a tevékenység elearning-beli és egyéb paramétereit. Beállíthatja, hogy ki, vagy milyen szerepkörű felhasználó legyen a moderátor (alapértelmezés szerint minden kurzushoz rendelt tanár moderátor).

A fentiek után a konferencia a beállításoknak megfelelően használható.

A rendszer használata nem igényel speciális szoftvert, csak támogatott böngészőre és hangszóróra van szükség. Opcionálisan mikrofon és  webkamera  is  szükséges  lehetkétirányú  hang és képi kommunikációhoz. Mikrofon esetén célszerű fejhallgatót is használni!

A felület használata eléggé intuitív, a konferencia felület nyelve attól függ, hogy milyen nyelvi beállításokkal csatlakozik a böngésző, tehát akinek a böngészőjében a preferált nyelv angolra van állítva, annak a konferencia felülete angolul fog megjelenni. A magyar és az angol fordítás teljes, más nyelvek esetén, amennyiben hiányos a fordítás, a le nem fordított részek angolul jelennek meg!

Videófelvétel készítése az óráról

Amennyiben a felvétel készítése engedélyezve van, vagy a felvétel eleve be van kapcsolva, a felület erre figyelmeztet. A felvételt a moderátor indíthatja, illetve szakíthatja meg. A munkamenet befejezése után néhány perccel a felvétel megjelenik az elérhető felvételek listájában (a felvétel hosszától függ, mert a rendszer ezeket tömöríti és konvertálja), amit a hallgatók adott esetben visszajátszhatnak!

Fontos: A felvétel jogszerűségének biztosítása, az ahhoz szükséges hozzájárulások beszerzése minden esetben a moderátor feladata.

A felvételekről az IFO sem biztonsági mentést, sem egyéb másolatot nem készít! A felvétel nem az elearning rendszerben tárolódik, és a fentiekből adódóan a véletlenül törölt felvételek sem állíthatók vissza! A felvételek megtartására a szerveren jelenleg nincs beállítva házirend, de amennyiben elfogy a rendelkezésre álló tárhely, fenntartjuk a jogot, hogy a legrégebbi felvételeket töröljük.

A későbbiekben elképzelhető, hogy automata törlés lesz beállítva, azaz minden x napnál régebbi felvétel automatikusan törlődik.

Az x minimum értéke 14 nap, annál kisebb türelmi idővel nem számolunk, de ha a rendszer lehetővé teszi, akkor 180 nap körüli (fél év) értéket tűzzük ki célul.

Download URL
Hungarian
Votes
No votes yet